Πρωτοπόρος η Δυτική Ελλάδα στην ηλεκτροκίνηση

Το πλήρες πλάνο ανάπτυξης που ήδη έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Ελλάδα συζητήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 στη διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» με θέμα: «Οδηγώντας στο… μέλλον- Σύγχρονες και βιώσιμες αστικές μετακινήσεις με ασφάλεια και καινοτομία».

Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Europe Direct ενώ συντονιστές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης και η δημοσιογράφος Μαρία Ορφανού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εργάζεται συστηματικά και ήδη έχει ολοκληρωμένη μελέτη καθώς η «πράσινη οικονομία» αποτελεί προτεραιότητά της. «Έχουμε ήδη εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης και έχουμε πλήρως χαρτογραφήσει την περιοχή και τις ανάγκες της, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Είναι μάλιστα τόσο πλήρες και αναλυτικό ώστε είμαστε σε θέση να έχουμε προϋπολογίσει από τώρα πόσους σταθμούς φόρτισης οχημάτων πρέπει να έχουμε μέχρι το 2030 στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το 1ο υβριδικό φέρι που θα συνδέσει το Αίγιο με τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος. «Επιτέλους έφθασε η ώρα που δίνεται η δυνατότητα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα των πολιτών στοιχεία των «έξυπνων δικτύων» αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία βιώσιμης κινητικότητας κι αντίστοιχα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα οχήματα για τις μετακινήσεις τα οποία προσφέρουν ασφάλεια και οικονομία διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης αναφέροντας ότι η αγορά δείχνει ότι ήδη βαδίζουμε προς την ηλεκτροκίνηση με ταχύτατους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα στοιχεία που βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση στη Δυτική Ελλάδα έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης επισημαίνοντας: «Η Δυτική Ελλάδα είναι ένας κόμβος γεωγραφικός, μεταφορικός και αναμένεται σύντομα και ενεργειακός. Σήμερα για πρώτη φορά υπάρχει μια σημαντική συλλογική προσπάθεια ώστε να οργανώσουμε ένα αντικείμενο άγνωστοι στη χώρα μας με τρόπο δυνατό. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που διαθέτει για την ηλεκτροκίνηση ολοκληρωμένο σχέδιο. Συγκεκριμένα, το 2021 υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν 130 ηλεκτρικά οχήματα στο Δήμο Πατρέων, ενώ το 2030 πάνω από 9.000».

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχε και μίλησε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ συμμετείχαν επίσης: Η Ευαγγελία Γκότζου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιάλειας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γεν. Γραμματέας Λιμένων, ο Γεώργιος Βόκας, Καθηγητής τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο Γιώργος Στεφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Θάνος Ζαρόγιαννης, Σύμβουλος Ηλεκτροκίνησης ΥΠΕΝ και ο Στέλιος Στυπίδης, DirectorTryEV.