ΣΥΝΕΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

1.Τι διακυβεύεται για τη Δυτική Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές;

 

Το διακύβευμα είναι απλό, όσο και σημαντικό. Και εμπερικλείεται στο ερώτημα: «Θα πάμε μπροστά ή θα συνεχίσουμε… με την όπισθεν;» Η Δυτική Ελλάδα είναι μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας και της Ευρώπης. Αυτό θέλουμε; Αν ναι, ας μείνουμε όπως είμαστε, με την ίδια περιφερειακή Αρχή, με τα ίδια μυαλά και τις ίδιες λογικές. Αν όχι, τότε ας τα αλλάξουμε όλα!

 

2.Γιατί θα πρέπει να σας ψηφίσει η νέα γενιά;

 

Δεν υπάρχουν «πρέπει» για τη νέα γενιά. Υπάρχει μόνο το σκληρό και αβέβαιο παρόν. Και ένα μέλλον, που μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερο. Και για να συμβεί αυτό, η νεά γενιά πρέπει να μπει μπροστά, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αλλαγή που έχουμε ανάγκη. Αυτό μόνο μπορώ να πω εγώ. Και ότι η νέα γενιά έχει κρίση και ξέρει τι πρέπει να κάνει…

 

3.Η περιοχή στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα .Ποια είναι τα σχέδιά σας;

 

Θα σας πω κάτι που είχα πει σε μία συγκέντρωση στην Ηλεία. Ο κάμπος της Ηλείας και της δυτικής Αχαΐας, μαζί με την ιχθυοπαραγωγή και την κτηνοτροφία της Αιτωλοακαρνανίας, μπορούν να θρέψουν όλη την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να θρέψουν μόνο… τη μισή. Τα υπόλοιπα προϊόντα μας θέλουμε να τα στέλνουμε στο εξωτερικό. Και αυτό θα το κάνουμε, μέσω συνεργασιών και συνεργατικών σχημάτων των παραγωγών μας με την τοπική μεταποίηση και το τοπικό εμπόριο. Στόχος μας, σε πολύ συνοπτικές γραμμές, η δημιουργία μίας ισχυρής τοπικής αλυσίδας που θα ξεκινάει από το χωράφι και θα καταλήγει στο ράφι του ελληνικού ή του ξένου καταστήματος.

 

4.Ποιά θα είναι η πρώτη σας ..προτεραιότητα εάν εκλεγείτε;

 

Η άμεση και πλήρης χαρτογράφηση όλων των παραγωγικών κλάδων και μονάδων, η δημιουργία ενός καλού φακέλου με το «προφίλ» της Δυτικής Ελλάδας και η διαμόρφωση ενός ισχυρού brand. Γιατί πρώτος στόχος μας είναι να δημιουργηθούν δουλειές. Και να γίνει αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και να έλξουμε επενδύσεις.

 

5.Ποιό είναι το σημαντικότερο έργο για την περιοχή το οποίο θα πρέπει να αρχίσει άμεσα;

 

Μιλώντας για μεγάλες υποδομές, η νέα σιδηροδρομική γραμμή προς την Πάτρα και το λιμάνι της. Μιλώντας γενικότερα όμως, αυτά που ήδη σας είπα και αποτελούν τα θεμέλια του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησής που έχουμε επεξεργαστεί.

 

 

6.Η επικοινωνία με τη Δυτική Ελλάδα κοστίζει λόγω των διοδίων πάρα πολλά. Υπάρχει κάποιο σχέδιο γι αυτό;

 

Το κόστος των διοδίων είναι ένα μεγάλο ζήτημα, στο οποίο όμως η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Υποδομών. Και η αλήθεια είναι ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που κάποτε σήκωναν τις μπάρες, τελικά επέβαλλαν περισσότερα και πιο υψηλά διόδια. Εμείς, αυτό που θα κάνουμε, είναι να διεκδικήσουμε έναν εξορθολογισμό των τιμών και την υιοθέτηση επιτέλους, αναλογικών και ηλεκτρονικών διοδίων.

 

 

7.Σε αυτές τις εκλογές, γενικώς, δεν υπάρχουν πολλοί  νέοι πρόθυμοι για να ασχοληθούν με τας κοινά. Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

 

Τουλάχιστον στην περιοχή μου, η εικόνα που έχω είναι διαφορετική. Ειδικά ο δικός μας συνδυασμός έχει πολλούς νέους και παραγωγικούς ανθρώπους. Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που μου δίνει μεγάλη αισιοδοξία.

 

  1. Οι συνεργασίες και στην Τ.Α ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Με ποιο τρόπο εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση , σε ποιους τομείς και με ποιους;

 

Οι συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, προϋπήρχαν πολύ πριν την λογική της πολιτικής συναίνεσης σε κεντρικό επίπεδο. Και είναι λογικό, γιατί στην αυτοδιοίκηση κυριαρχούν ζητήματα τοπικής φύσης, στα οποία όλοι ή οι περισσότεροι συμφωνούν. Το θέμα είναι ότι αντί να να ενισχυθεί αυτή η κουλτούρα συνεργασίας μέσω μίας ισχυρής αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, έρχεται μία κυβέρνηση και επιβάλλει την απλή αναλογική, ωθώντας σε συνεργασίες που δεν στηρίζονται στο δημόσιο συμφέρον, αλλά στο προσωπικό συμφέρον και σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με αντίτιμο θέσεις εξουσίας. Κατ΄ ουσίαν, «δηλητηριάζεται» η αυτοδιοίκηση στον βωμό μίας ακόμα ιδεοληψίας ή και για να βρουν μια θέση κάποιοι εκλεκτοί του κυβερνώνοντος κόμματος που διαφορετικά δεν θα είχαν.

 

 

 

 

Leave a Reply